Sunday, December 07, 2008

Kampung Pasir, Johor Baharu

Semalam baru pulang dari Johor Baharu. Kampung Pasir. Dekat Plaza Angsana. Tiga malam di sana dari Rabu hingga Sabtu. Bertolak dari Kuala Lumpur pada pukul 2:30 petang dan tiba di Johor Baharu pada pukul 6:00 petang. Perjalanan lancar. Kitorang satu family, Ana, maktok, makngah dengan Irfan, bibik dua orang.

Oleh kerana letih disebabkan perjalanan jauh, malam pertama makan di gerai berdekatan rumah sahaja. Durian's Corner. Pagi keesokannya sarapan kat rumah maktok. Lepas tu keluar ke Taman Perling. Ada orang tu nak tempah baju kurung dan jubah. Tempahan banyak, maklumlah ramai adik beradik. Yang kelakar tu bab ukuran semua orang nak pakai ukuran lama. Diorang ni bentuk badan tak berubah ke? Mungkin tiap-tiap petang selalu exercise kat park Bukit Kiara sambil pakai i-pod, tu yang tak berubah.

On the way cari kedai jahit tu nak je marah orang tu. Mana taknya, jalan nak pergi tak tahu. Kita pula nak kena carikan. Dekat lima kali jugakla pusing kat Plaza Perling tu cari sebuah kereta Pesona tukang jahit. Alhamdulillah last-last jumpa juga.

Lepas siap buat tempahan, dah tak tau nak pergi mana. Mak-mak saudara kat sini beritahu ada shopping complex baru buka - Sutera Mall. Jadi orang tu nak sangat-sangat ke sana. Dengan lagak orang JB, kitorang dengan membabi buta carilah jalan ke Sutera Mall. Semalam dalam perjalanan ada terperasan Taman Sutera, jadi my instict kata mesti ada dekat-dekat situ dah nama sama. Qiyas saja. Alhamdulillah betul naluri tu. Sutera Mall besar, ada Carrefour. Tapi kedai-kedai tak best sangat. Pada awalnya nak makan kat Secret Recipe, tapi kat Taman Tun pun ada. So try kedai Seasons. Makanan kurengg tapi minuman sedap. Dessert aiskrim Svenssons tapi sebab dah kenyang tak beli.

Petang hujan lebat sangat-sangat sampai kitorang sesat ke UTM Skudai cari jalan balik. Jem tahap maksimas dengan banyak kenderaan yang stranded. Tu la dah tahu kereta kecik, yang pergi redah banjir tu buat apa. Kan dah jem. Time tu lori-lori dengan bas-bas selamba je laju, termasuklah Alphard JLD 678. Kereta besar, redah je banjir. Tinggi, air tak boleh masuk enjin. Tips dia kalau bawa kereta redah banjir, jangan sesekali berhenti sebab once kita berhenti sure air masuk enjin. Tersadailah jawabnya. Sampai rumah maktok terus tido...

Malam tu bawak Ana dengan cousins pergi funfair kat Danga Bay. Mahal. Naik keretapi layan. Tapi yang lain-lain tu buat penat dan pening saja. Kesian Ana kena muntah cousin dia, tapi sebab syok sangat main sampai tak perasan. Kitorang gelak je la time Ana citer.

Jumaat pagi tak ingat la buat apa. Tup-tup dah Solat Jumaat kat Masjid Engku Tun Aminah. Masjid dia walaupun kecil dan buruk tapi ada aircond. Cuma doa kat kerabat diraja panjang. Mungkin sebab Penang negeri tak beraja, jadi tak pernah ada doa untuk raja.

Sabtu pagi siap nak balik. Cuma myself kata kat orang tu, bosannya. Tiap kali melancong asyik-asyik shopping, makan. Shopping, makan. Orang melancong nak juga lawat tempat-tempat best. Jadi pagi tu kitorang keluar dengan Maryam jalan-jalan kat JB. First sekali kitorang pergi Taman Bunga. Park kat situ. Ramai orang bersenam. Jalan kaki pergi Istana Besar. Cantik. Lepas jalan-jalan kat situ pergi pula Masjid Sultan Abu Bakar kat atas bukit. Ada majlis kahwin, tapi kitorang tetap selamba ambil gambar. On the way keluar nampak Zoo Johor. Mulanya tak nak singgah sebab ingat apa sangatlah Zoo Johor ni, tapi lepas nampak zoo ada dua ekor gajah besar rasa macam okay jugak kot sebab kalau ada gajah sure zoo dia kelas jugak. Apatah lagi bila tiket masuk harga RM2 untuk dewasa, kanak-kanak pula RM1. Kitorang pun masuk la. Nak kata best sangat takde la, tapi boleh tahan la. Singa ada dua ekor. Harimau dua. Burung banyak. Tapi kandang dah banyak kosong.

Lepas zoo terus balik rumah maktok. Angkat barang dan berangkat pulang. Makngah drive Odyssey kereta baru Abang G. Sampai Taman Tun sekitar jam 4 petang.

1 comment:

daSetan_7 said...

Ahah!!! Jalang-jalang ke JB nampak. Hohohohohohohoho..... ;p